Software-ul reprezinta un element vital pentru business si se regaseste sub diverse forme in desfasurarea activitatii oricarei companii: aplicatii, programe, module, funcţionalităţi etc.
Eficientizarea proceselor interne si implicit a activitatii unei companii presupune utilizarea unor soluţii IT.
In general, o companie (“Clientul”) va analiza optiunile existente pentru o anumita solutie IT si va decide modalitatea de implementare a acesteia, dupa cum urmeaza:
- fie va opta pentru un pachet software standard (COTS-Commercial Off The Shelf),
- fie va opta pentru dezvoltarea unui software personalizat (Custom Software Development).
Fiecare modalitate de implementare prezinta avantajele sale, iar Clientul va decide in functie de situatia sa concreta si specificul activitatii sale.
In cazul in care Clientul va opta pentru dezvoltarea unui software personalizat, atunci Clientul va incheia un contract de prestari servicii dezvoltare software personalizat (Custom Software Development Agreement) cu un prestator de servicii software (“Prestatorul”).
Pentru a negocia cu succes un contract de prestari servicii dezvoltare software personalizat este utila cunoasterea structurii acestui contract. Prezentul articol prezinta, pe scurt, structura contractului de prestari servicii dezvoltare software personalizat, urmand ca intr-un articol ulterior sa fie prezentate provocarile aferente clauzelor negociate de partile acestui contract.
Clauzele unui contract de prestari servicii dezvoltare software personalizat (“Contractul”) sunt organizate, in general, în urmatoarele trei categorii:
- Clauze principale;
- Clauze generale;
- Clauze „boiler plate”.
Cele trei categorii de clauze vizeaza Contractul in integralitatea sa, inclusiv anexele parte integranta din acesta:
- Clauzele principale reglementeaza obligatiile centrale ale Contractului
In clauzele principale Prestatorul isi asuma obligatia sa ofere servicii profesionale de creare/dezvoltare software personalizat, iar Clientul isi asuma obligatia să plătească.
a) Clauzele generale reprezinta o categorie captivantă, aceste clauze fiind intens discutate si negociate in cadrul Contractului. Clauzele generale acopera o multitudine de aspecte, printre care:
- Specificatiile sau cerintele (Specifications);
- Termenul de realizare (Schedule or End Date);
- Documentatia suport (Documentation);
- Testarea de acceptare sau testarea pentru acceptanta (User Acceptance Testing);
- Confidentialitate (Non-Disclosure/Confidentiality);
- Declaratii si Garantii (Representations and Warranties);
- Drepturile de proprietate intelectuală (Intellectual Property);
- Clauza privind limitarea de raspundere a Prestatorului (Limitation of liability);
- Exclusivitatea (Exclusivity).
b) Clauzele de tip “boiler plate” sunt clauze standard care acopera aspectele necontroversate din Contract si se regasesc in general la finalul Contractului.
Aceste clauze reglementeaza diverse aspecte, printre care:
- Interpretarea Contractului (Interpretation);
- Alegerea legii aplicabile si a jurisdictiei (Governing law and Jurisdiction);
- Transferabilitatea (Assignment);
- Forta majora (Force Majeure).
Pentru a fi mai usor de parcurs si negociat, clauzele contractuale ar trebui organizate astfel in Contract: mai intai clauzele principale, apoi clauzele generale, iar la final clauzele “boiler plate”.